Francúzi zdolali Dánov 6:2, Slováci bez štvrťfinále

19.05.2014 Celý región

Minsk 19. mája (TASR) - Francúzski hokejisti zvíťazili v pondelňajšom zápase A-skupiny na MS v Bielorusku nad Dánskom 6:2 a definitívne pochovali nádeje Slovenska na postup do štvrťfinále.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka totiž budú mať v prípade výhry v riadnom čase v ich poslednom zápase s Dánskom (utorok 15.45 SELČ) na konte rovnako ako Česi a Francúzi 10 bodov, ale s oboma súpermi prehrali a pri rovnosti bodov rozhodujú práve vzájomné zápasy. Francúzi a Česi majú navyše k dobru spoločný duel, posledný v A-skupine, ktorý je na programe v utorok o 19.45.

Z A-skupiny sa tak do štvrťfinále prebojovali Kanaďania, Švédi, Česi a Francúzi. Pre reprezentantov "galského kohúta" je to prvá účasť medzi najlepšou osmičkou od roku 1995.

Pod jasný triumf Francúzska sa podpísal najmä elitný útok tímu, ktorý sa postaral o päť so šiestich presných zásahov. Stephane Da Costa strelil dva góly a na dva prihral, Pierre-Edouard Bellemare mal bilanciu 1+2 a Antoine Roussel si okrem jedného gólu vylepšil štatistiky aj o tri asistencie.


Priebeh zápasu:

Dánom vôbec nevyšiel úvod a záver prvej tretiny, pričom medzitým mali viac z hry a držali puk. Prvý gól inkasovali už v 68. sekunde, keď neustrážili rýchly útok Francúzov. Meunier potiahol puk do útočného pásma, naservíroval ho pred bránku Desrosiersovi a ten otvoril skóre. Dánom sa podarilo vyrovnať v 16. minúte, keď sa ujala strela obrancu J. B. Jensena od modrej, ale v poslednej minúte nedokázali zobrať súperom puk v strednom pásme a Roussel rutinérsky poslal svojich opäť do vedenia. V úvode druhej časti mali miernu prevahu opäť reprezentanti "galského kohúta", no tento raz zo svojej aktivity gól nevyťažili. S postupom času hrozili viac Dáni a v 35. minúte sa im podarilo vyrovnať, keď delovka Staala skončila za Huetom - 2:2. Francúzi však v záverečnej tretine potvrdili to, čo ich zdobí počas celého turnaja. Aj tento zápas rozhodli rýchlymi gólmi v priebehu niečo vyše minúty. V 50. minúte ich poslal do vedenia Bellemare a o minútu a 26 sekúnd ich poslal do štvrťfinále gól S. da Costu. Zdecimovaní Dáni navyše inkasovali v záverečných minútach ešte dva góly z hokejok Manaviana a S. da Costu.
.
A-skupina:

Dánsko - Francúzsko 2:6 (1:2, 1:0, 0:4)
Góly: 16. J. B. Jensen (Staal, Jakobsen), 35. Staal (J. Jensen, Bjorkstrand) - 2. Desrosiers (Meunier, Treille), 20. Roussel (Amar, Bellemare), 50. Bellemare (Roussel, S. da Cossta), 51. S. da Costa (Roussel, Bellemare), 53. Manavian (S. da Costa, Roussel), 56. S. da Costa. Rozhodcovia: Rantala (Fín.), Sidorenko (Bielor.) - Fluri (Švaj.), Leermakers (Hol.), vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. 7450 divákov

Zostavy:
Dánsko: Nielsen – M. Lauridsen, J. B. Jensen, Larsen, Lassen, Kristensen, O. Lauridsen, Bruggisser – Boedker, Green, Christensen – N. Jensen, Madsen, Hansen – J. Jensen, Staal, Bjorkstrand - M. Poulsen, Jakobsen, Storm - Spelling

Francúzsko: Huet – Besch, Auvitu, Amar, Manavian, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel – Rousell, Bellemare, S. da Costa - Treille, Meunier, Desrosiers – Fleury, Raux, T. da Costa – Tardif, Ritz, B. Henderson - Guttig

Hlasy po zápase (iihf.com):

Dave Henderson, tréner Francúzska: "Je to obrovský úspech pre francúzsky hokej. Už je to dávno, čo sa to podarilo. Som nesmierne šťastný. Pred treťou tretinou sme urobili nejaké úpravy a vrátili sme sa k nášmu štýlu. Mali sme množstvo striel na bránku a oplatilo sa. Je zriedkavé, že dáme toľko gólov, ale asi to bolo preto, že Dáni otvorili hru."
Antoine Roussel, útočník Francúzska, v zápase 1+3: "Ešte si to ani poriadne neuvedomujem, ale je to obrovský úspech. Zajtra nás čaká ťažký zápas, chceme sa posunúť v tabuľke, aby sme mali lepšiu situáciu pred play off."
Stephane Da Costa, útočník Francúzska, v zápase 2+2: "Prehrali sme s Talianmi a mysleli sme si, že budeme mať problémy. No otriasli sme sa z toho a vyhrali sme zopár veľkých zápasov. Teraz chcem osláviť víťazstvo nad Dánskom. Zajtra nás čaká súboj s Českom a potom uvidíme, s kým budeme hrať."
Jan Karlsson, tréner Dánska: "V závere druhej a v úvode tretej tretiny sme hrali naozaj dobre. Pred ich tretím gólom sme mali zopár šancí. No ak sa pozrieme na celý duel, Francúzi boli lepší pred oboma bránkami."
Jannik Hansen, útočník Dánska: "Na turnaji sme boli raz hore, raz dole. Kiež by sme hrali vyrovnanejšie. Najmä v prvých zápasoch sme si hovorili o tom, že musíme hrať celých 60 minút. Dnes sme na to mali jedinečnú príležitosť, no hrali sme dobre možno polhodinu, 35 minút. Zvyšok zápasu nám nevychádzali prihrávky a strácali sme puky na modrej a červenej čiare."
 
POR.TEAMZÁPASYVÝHRYVPPPPREHRYSKÓREBODY
1.Kanada Kanada6411025:1115
2.Švédsko Švédsko6411016:915
3.Francúzsko Francúzsko6220221:1510
4.Česko Česko6212115:1410
5.Slovensko Slovensko6201316:187
6.Nórsko Nórsko6201314:167
7.Dánsko Dánsko6110414:235
8.Taliansko Taliansko610055:203
 
 

Vyberte región